10.11.2020

1. В ягодах журавлини міститься найбільш повна колекція корисних речовин, властивих всім ягодам. Журавлина багата цукрами, органічними кислотами, пектинами і вітамінами. У ягодах зустрічається лимонна, бензойна , урсолова, хінна, хлорогенова, яблучна, олеандрових, бурштинова і щавлева кислоти, чимала (щодо інших ягід) кількість пектинів.

2. Вітамінна частина журавлини представлена ​​вітамінами групи B ( B1 , B2 , B5, B6 ), PP , К1 (филлохинон) і великим вмістом вітаміну C , кількість якого в журавлині порівняно з лимонами , апельсінамі , грейпфрутами і садової земляникой .

3. Ягоди журавлини багаті антоцианами, фенолокислоти, лейкоантоціанів, катехинами, бетаїн, макро і мікроелементами. У журавлині дуже багато калію , трохи менше фосфора і кальцію . Досить заліза , марганцю , міді і молибдена . Крім того, в ній містяться бор, кобальт, олово, йод, нікель, срібло, хром, титан, цинк та інші мікроелементи.

4. Вживання журавлини поліпшує апетит і травлення. Посилюється вироблення шлункового і соку і соку підшлункової залози. Це призводить до лікування при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, а також запалень підшлункової залози. Ягоди журавлини мають також сечогінну і бактерицидну дію і корисні при пієлонефриті.

5. Журавлина має здатність захищати сечостатеву систему від інфекцій. Журавлина містить компоненти проантоцианидина, які запобігають розмноженню бактерій в клітинах сечостатевої системи.

6. Журавлина містить безліч антиоксидантів, а також має протиракові і протизапальні властивості. Вчені все частіше і частіше наполягають на тому, що журавлина має бути обов’язковим продуктом в профілактиці ракових захворювань. Вважається, що сік ягоди, зв’язуючись з двома ферментами людського організму, що викликають утворення ракових клітин, активно протидіє їх створення і поширення. Крім того, в журавлині містяться речовини, які, захищаючи ДНК, перешкоджають росту раку клітин товстого кишечника або простати. В “чудо-ягоді” виявлений кверцитин – продукт, який може допомогти запобігти раку молочної залози і товстої кишки.

7. Журавлина містить такі потужні фенольні антиоксиданти як антоціани, які забезпечують її лікувальні властивості. Фенольні антиоксиданти також збільшують рівень “хорошого” холестерину і зменшують рівень “поганого”, знижуючи потенційний ризик захворювання атеросклерозом. Резвератрол, знайдений в журавлині в натуральному вигляді, має протипухлинну дію. Резвератрол пригнічує поширення пухлинних клітин.

8. У дослідженнях вже було показано, як журавлина знижує холестерин і перешкоджає утворенню бляшок в судинах і формуванню тромбів, захищає судини мозку від інсультів. Встановлено, що містяться в журавлині урсоловая і олеаноловая кислоти розширюють венозні судини серця, живлять серцевий м’яз. Журавлина зменшує головні болі, знижує вміст протромбіну в крові, підвищують еластичність, міцність стінок кровоносних капілярів. Ягоди журавлини корисно вживати при підвищеному кров’яному тиску, гіпо- та авітамінозі С.

* Ще в середині століття європейські і східні купці, що побували на Русі, не поверталися додому без журавлини. Ця північна ягода володіє воістину унікальним складом .. Журавлина корисна при тендітних капілярах, хворобах шлунка і гінекологічних проблемах. Дослідження, що проводилися в Ізраїлі, довели її користь для зубів. У країні навіть придумали спеціальну зубну пасту з екстрактом журавлини.

*** Свіжу журавлину можна їсти людям, що страждають від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритів з підвищеною кислотністю. Люди, які страждають захворюваннями печінки, повинні вживати свіжу журавлину тільки після консультації з лікарем, так як вона може викликати загострення. Крім того, свіжу журавлина здатна руйнувати емаль зубів, тому людям з ослабленою емаллю необхідно обережно вживати свіжу журавлину в їжу.

К.М.Н лікар ендокринолог Костіна Г.Н.

Напишіть коментар